For et par måneder siden var vi på en fantastisk rundvisning i Politigården i København.
Det er en fascinerende bygning med en spændende historie og en interessant arkitektur.
Politigården blev opført i 1918-24 som hovedkvarter for Københavns Politi i nyklassicistisk stil stærkt inspireret af sydeuropæisk renæssance og europæisk barok.
Bygningen er tegnet af arkitekt Hack Kampmann, som indtil sin død i 1920 ledede byggeriet, hvorefter arkitekt Holger Alfred Jacobsen overtog opgaven.
Bygningen fremstår som hård og afvisende overfor omgivelserne og skulle have et stilrent ydre, hvorfor døre og vinduer alle åbnes indad.
Det ikoniske runde atrium var oprindelig tegnet som en firkant, men en anden arkitekt, Aage Rafn, som var en del af projektet, lod sig inspirere af Pantheon i Rom, og tegnede gården rund med en omkransende søjlegang med 44 søjlepar og en diameter på 44 meter.
Ud over det runde atrium, er der også en mindre firkantet gård, som hedder Mindegården. Den er udformet med inspiration fra et kirkerum med søjler langs siden, og rummet er afsluttet i en buet niche. I nichen står en 4 meter høj bronzestatue, ’Slangedræberen’, som symboliserer det godes kamp mod det onde.
På væggene i Mindegården står navnene på dræbte politifolk siden Anden Verdenskrig - startende med de 157 betjente, som mistede livet under krigen enten som følge af internering i koncentrationslejre eller under kamp.
Oprindeligt husede bygningen hele Københavns Politi, men i dag er kun dele i Politigården, da det daglige beredskab er fordelt på andre politistationer i hovedstadsområdet.
Nu bor politiets administration, ledelse (herunder politidirektøren) samt radiotjenesten og kommandocenteret i Politigården.
Desuden findes Københavns Dommervagt i bygningen.
I dag er bygningen fredet, og der må ikke laves ændringer i hverken arkitektur, indretning eller materialer, hvorfor vedligeholdelse af bygningen er en bekostelig affære.
Når man går rundt i bygningen, er der masser af detaljer at se på hele tiden, og det er tydeligt, at der er kælet for detaljerne og indtrykket. Bygningen rummer store mosaikgulve, udskårne døre og specielle møbler designet til bygningen.
Det er nemt fare vild i bygningen, da den indeholder flere gange, som ligner hinanden, og som har kontorer på hver side.
På øverste etage i bygningen var der før i tiden indrettet politikaserne, hvor unge, ugifte politibetjente kunne bo for et mindre beløb. Den mulighed er dog nedlagt i dag.
I min kommende serie om virologen og videnskabsmanden, Jacob Detlev, foregår en del af handlingen i Politigården, da jeg har valgt at flytte antiterrorenheden ind i denne gamle ikoniske bygning.
Her samarbejder Jacob med efterforskningsleder Flemming Sørensen og PET efterforsker Bettina Schou om at opklare sager med kemisk og biologisk terror i Danmark.
Får du mulighed for at få en rundvisning på Politigården, kan det varmt anbefales. Meget spændende. Blandt andet udbyder FOF rundvisning.
Følg min blog her, og hvis du vil være sikker på, at du får besked, når en ny blog bliver lagt ud, så gå ind på Facebook og tilmeld dig min gruppe https://www.facebook.com/groups/ThomasCKrohn/ og brug også gerne lidt tid på at udforske min hjemmeside www.thomasckrohn.dk
Comments