I det sidste årti har ebola hærget især Vestafrika i flere store udbrud, og over 10.000 er døde af sygdommen.
Læs beskrivelsen af ebolaudbruddet i Afrika i en tidligere blog.
Nu er den første vaccine mod ebola taget i brug og kan forhåbentlig sætte en dæmper på udbruddene.
Ebola findes i mindst to varianter, og den nye vaccine, Ervebo, er mod den mest udbredte variant, Zaire Ebola. Den anden store variant, Sudan Ebola, er der stadig ingen godkendt vaccine imod.
Ervebo er udviklet, så vaccinen kan genkende specifikke proteiner på overfladen af lige præcis den variant af virussen, Zaire Ebola. Den virker derfor ikke på andre varianter.
Ervebo skal bruges som en ring-vaccine. Det betyder, at man vaccinerer alle dem, som kommer i kontakt med en smittet, såsom familie til smittede, sundhedspersonale, rengøringspersonale på sygehuse osv.
Vaccinen har været flere år undervejs og er blevet brugt aktivt samtidig med, at den har gennemgået alle de nødvendige afprøvninger. Det betyder, at over 100.000 mennesker allerede er vaccineret.
Og nu er vaccinen godkendt på verdensplan af WHO samt af de amerikanske og europæiske myndigheder.
En godkendelsesproces af medicin er komplekst, og i forbindelse med den nye vaccine har Danmarks Tekniske Universitet (DTU) været involveret, da vaccinen indeholder genmodificerede fragmenter. Det har været DTU Fødevareinstituttets opgave at vurdere om, der er en øget risiko for, at disse ændrede gensekvenser kan skade naturen, samt måske kan føre til en endnu farligere variant af ebola. DTU gav deres OK til vaccinen, som skønnes at være sikker i brug.
Samtidig bliver vaccinen produceret i samarbejde med det danske medicinalfirma, Bavarian Nordic, som er specialister i at producere vaccine.
Så alt i alt har Danmark haft et solidt fodaftryk på vejen mod at få den nye vaccine mod ebola på banen.
Hvis du vil høre mere om, hvordan man udvikler lægemidler, og hvorfor det er svært, og ofte ender op med dyre produkter, så kan jeg bookes til et foredrag.
Selvom der er kommet en vaccine mod Ebola på markedet, er der stadig flere andre lignende vaccineprojekter, som arbejder på at udvikle vacciner mod ebola, men baseret på andre principper. Disse projekter er på forskellige stadier i udviklingen, men forhåbentlig vil vi i løbet af de næste år få flere vacciner godkendt. Det vil dermed på sigt blive mere effektivt at kunne bekæmpe ebola, når der opstår udbrud, eller endnu bedre, at man får en vaccine, som kan gives, allerede inden sygdommen opstår, så de vaccinerede bliver immune.
I min biologiske thriller ’Kampen om DRAGON’ drejer plottet sig om en magtkamp mellem to mænd og udviklingen af en fiktiv vaccine mod alverdens vira, men ebola spiller en helt central rolle i historien.
Følg min blog her, og hvis du vil være sikker på, at du får besked, når en ny blog bliver lagt ud, så gå ind på Facebook og tilmeld dig min gruppe https://www.facebook.com/groups/ThomasCKrohn/ og brug også gerne lidt tid på at udforske min hjemmeside www.thomasckrohn.dk
Comments